Wednesday, September 15, 2010

Perbezaan Resdung dengan Selesema

Salam dan Hello untuk semua...

Akhir ramadhan baru2 ni, aku diberitahu yang kakak aku telah mendapat resdung..memang agak mengejutkan sebab tak pernah lagi terjadi kat family kitorang hal resdung ni..huhuhu

Then, aku pun try la cari info pasal resdung ni sebagai langkah berjaga-jaga dan info penting untuk kakak aku dan secara tak langsung untuk semua pembaca blog aku.

mungkin ada antara korang tak tahu yang korang ada resdung? mungkin korang rasa selesema tapi mungkin resdung? hmmm jadi aku nak tunjuk apa yang aku tahu mengenai beza antara resdung dan selesema. (menurut pembacaan aku)

- Kalau nak tahu ada resdung, setiap pagi kalau anda bangun tidur, hidung selesema / berair, itulah tanda resdung.

- Then, contoh kalau anda demam dan selesema..mungkin anda rasa ni selesema sebab demam..tapi, jika demam dah pulih tapi selesema anda still berlarutan sehingga lebih 7-10 hari, dan warna hingus tu seperti kuning hijau, anda telah dapat resdung..ini dipanggil resdung akut..

- Lagi satu nak tahu tanda resdung: apabila anda condongkan badan seperti buat gaya 'sujud' dan anda rasa tak selesa @ sakit di bahagian dahi..itulah resdung..boleh melarat hingga sakit kepala, tekak dan telinga..

jadi, kat sini saya letak la gejala resdung punya list..try check maybe anda ada salah satu dari gejala ini..seeloknya MENCEGAH DARI AWAL SEBELUM MELARAT...=)

* Hidung tersumbat
* Lendir daripada hidung dan tekak
* Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
* Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
* Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
* Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.

haaa lagi satu makanan pun kena pantang..tapi setiap orang yang kena resdung, dia punya pantang berbeza-beza..tapi yang common nye pantang seperti sambal belacan dan sea food.. be careful!
 ni sambal belacan mak aku time raya..hihi..kakak aku tak boleh makan daaa..huhuhu

Jagalah Kesihatan Anda

coz
Beautiful Is Happy

6 comments:

  1. saya ada resdung, bulan lepas dah sembuh. tapi semalam datang balik. aishh..

    kalau pantang pulak, bedal je semua. nampak sedap makan nampak tak menyelerakan tak sentuh. haha

    ReplyDelete
  2. Salam Aidilfitri. Terima kasih atas tips resdung ni. :)

    ReplyDelete
  3. yea orang yang ada resdung, jangan mimpi la nak makan seafood macam saya huhu~

    anyway, selamat hari raya!
    :)

    ReplyDelete
  4. salam..
    saya memang ada resdung.dalam 5 ahli keluarga saya,adik je tak ada resdung

    seafood memang tak sentuh
    belacan je tak dapat nak elak..hehe

    jenis resdung ada dua:
    1. resdung yang muka penuh jerawat teruk
    2.resdung yang muka licin tak da jerawat tapi teruk kat dalam

    so saya dikategorikan resdung jenis kedua.

    memang bahaya.sebab teruk kat bahagian dalam. ada 1 video tunjuk ulat yang tengah makan hidung kita.GELI!

    boleh buat kita hilang hidung!

    resdung tak boleh dihilangkan.cuma boleh dikurangkan.so berpantang and berubat bagi mengurangkan resdung

    ReplyDelete
  5. salam..sy resdung gak.

    tapi yg paling alah sbnnye putih telur.

    b4 ni kalau x pantang telur ..mmg teruk la gatal lepas mkn seafood.

    but since pantang telur sahaja.. seafood dah boleh makan. sbnrnye telur adalah penyebab seafood utk reaktif.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails