Thursday, September 23, 2010

Formula Matematik Untuk Mengukur Tahap Kecantikan Wajah

Salam dan Hello semua..

saya memang suka topik post ni..sebab selalu certain orang cakap 'orang tu cantik la', tapi cetain pulak cakap 'eh tak cantik la, yang tu lagi cantik'..hmm so, tak payah gaduh-gaduh sebab saintis dah keluarkan formula matematik standard untuk kira tahap kecantikan wajah seseorang!..hebat kan..=D

Saintis yang keluarkan formula ni = Dr. Kendra Schmid (terbukti dah keluar di Oprah)..=)

ok, skala kecantikan yang standard ialah 1-10. Jom tengok macam mana nak kira kecantikan wanjah anda?

A. first ukur panjang dan lebar muka anda. Then, bahagikan panjang dengan lebar tersebut. Siapa dapat result lebih kurang 1.6 tu dikira golden ratio!! fuh memang cantik la..maksudnya definisi muka cantik ialah bila panjang muka nya 1 1/2 lebih panjang dari lebar muka nya..=)


 B. Kedua, ukur 3 bahagian muka anda. Bahagikan sama rata ke 3 parts dan ukur: 1)dari garis rambut atas kepala sampai bahagian tengah mata, 2)dari tengah mata hingga bawah hidung & 3)dari bawah hidung sampai bawah dagu..jika dapat ukuran sama untuk ketiga2 bahagian, itu laa dikira perfect beautiful face!


C. Last sekali, simetri wajah juga penting untuk melambangkan kecantikan sebenar..hehe. Dr. Schmidt kata seseorang memiliki perfect beautiful face jika:  ukuran panjang telinga korang sama dengan ukuran panjang hidung DAN ukuran lebar mata sama dengan ukuran jarak antara mata..=)

menakjubkan, setakat kini tiada siapa yang dapat capai markah 10!..paling hampir pun Brad Pitt 9.3..
*siapa dapat 10, boleh hantar email ke Dr. schmidt melalui oprah..(memang dia cari!)

beautiful is happy




    

26 comments:

  1. Wooow! Nak try ukur ni,agak2 boleh jadi brad pit ke.boleh masok oprah nanti.hehehe..;-)

    ReplyDelete
  2. nak tnya bole? mcm na nk ukur?
    ngeh3.. kena guna ruler ker?
    reti ukur C jak coz ukurn sma jer..
    A, B xtau
    mcm na nk ukur..
    hehehe..

    ReplyDelete
  3. sitinurkaxzmilah: yang A dan B, kalo susah, boleh minta kawan tolong ukurkan..atau guna pita ukur jahit baju tu tengok depan cermin..=)

    zaer: try la ukur, tup2 dapat 10..hehe

    ReplyDelete
  4. kami 9.2 markah..ala lg 0.1 nk sama ngn brad pit..hehe

    ReplyDelete
  5. tu laa! sapa suruh baca pagi2.. tak tentu pasal aku ambil pembaris ukur muka.. hehe!..

    tak kisah laa cantik ke tak.. bersyukur dgn apa yg Allah bagi ni, alhamdulillah! (tp dlm hati ttp jg nak tahu aku ni memenuhi kreteria tu ke tak.. hehe)

    ReplyDelete
  6. wah.. sy yg amik math pun, xtau ukuran mcm ni... bes2..

    ReplyDelete
  7. wah..ada ukuran kecantikan..huhu
    kalau dapat 10 perghh..(ferasan lebih.hehe)

    ReplyDelete
  8. uiiiii, nanti suruh adik tolong ukur, ekekeke! nice entry yaya! n_n

    ReplyDelete
  9. formula yg menari nie... Boleh bg kat pelajar2 Wak.
    Tp dia orang nie rmai yg fail mate la pulak..
    Kenalah bukak kelas tution

    ReplyDelete
  10. bley terai neh..hehe, g00d inf0, i f0llow laa =)

    ReplyDelete
  11. hehe ukur betul2..jangan cheating..hihih..wah ada yang dapat 9.2? hebat tu..hehehe

    ReplyDelete
  12. boleh try,tp nanti2 laa...
    hik hik....

    ReplyDelete
  13. pernah tengok tapi tak pernah cuba

    ReplyDelete
  14. wah! ada gak upanya formula tuk ukur kcantikan muka eh?
    ehhehe

    ReplyDelete
  15. Payah nye..
    Nanti2 aku balik umah aku ukur ye..

    ReplyDelete
  16. Kalau nak tengok kehenseman wajah boleh guna kiraan matematik gini gak ke?..

    ReplyDelete
  17. tp kecantikan berbeza pada pandangan orang kann?
    :)

    ReplyDelete
  18. HAHAHAHA! harus ukur! ne taw dpt 0.1 ke..terserlah sgt la TIDAK cantik..kui3 :)

    gud info yaaa~

    ReplyDelete
  19. formula kecantikan ni bkan untuk perempuan saja..lelaki pun boleh kira..sebab saintis tu dah kira kat brad pitt dan dia laa high scorer buat masa ini..=)

    ReplyDelete
  20. owh pasal nih
    tak sempat nengok kat oprah before this..
    hmm..
    boleh dipraktikkan

    ReplyDelete
  21. nak copy article bole kan.

    nnt kite link la ngan blog awak k.

    :)

    ReplyDelete
  22. *wahahaha.
    cwpat2 amik pembaris :D

    ReplyDelete
  23. nazurah mokoto kikuchiJanuary 21, 2012 at 9:20 PM

    ok lah tapi saya nak formula ukuan pang seperti ini 100cm=1m

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails