Monday, June 7, 2010

Matematik Bukan Sekadar Nombor

hihi panjangnya tajuk aku..hihi..aku tak terlintas nak buat tajuk ni, tapi tengok iklan susu baby kat tv3 tadi, dia cakap pasal ayat matematik bukan sekadar nombor..hihi jadi aku ambil jadikan tajuk..=)

hmm sebenarnya nak tunjuk kat korang, betapa indahnya matematik ni..(ada siapa yang tak suka math?..issh rugi tau)..hihi..ok cuba buat kira-kira magic ni:

1. Pilih 3 nombor yang beza antara nombor pertama dengan kedua, dan nombor kedua dengan ketiga ialah 2

contoh: macam no. 135 @ 753

2. Katakan tadi nombor dipilih = 135. lepas tu, terbalikkan nombor itu = 531

3. Tolak nombor yang besar dengan kecil (531-135 = 396)

4. korang dapat 396, lpas tu terbalikkan lagi nombor itu = 693

5. Campurkan kedua-dua nombor itu (396 + 693 = 1089)

MAGIC persamaan di atas ni ialah korang MESTI akan dapat 1089 untuk setiap nombor yang korang pilih jika ikut flow dan syarat-syarat di atas..hihi

sekian, TQ (credited to Alex Bellos)


matematik boleh jadi magik =)

beautiful is happy






2 comments:

  1. uuu..hebat..
    terima kasih utk magik yg hebat ini..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails