Tuesday, November 9, 2010

Petua Tradisional Yang Pelik Tetapi Berkesan

Salam dan Hello...

walaupun zaman dah moden, tapi masyarakat kita masih percaya lagi kepada sesetengah petua yang di bawa turun temurun dari nenek moyang..dan perkara ni, bukan berlaku di masyarakat Malaysia saja, tapi di seluruh dunia..

Kat sini nak share petua tradisional yang dah lama dipraktiskan sebab berkesan TETAPI teramat la pelik sedikit..nak tahu betul atau tidak, anda boleh cuba petua-petua ini:

1. Potong kentang belah 4 dan gosok pada ketiak..Ia boleh kurangkan ketiak yang berpeluh kuat..(beli la kentang 1biji try buat)..hihi


2. Gunakan air kopi pekat tanpa gula untuk hilangkan bau cat atau asap..contoh rumah baru lepas cat, letak laa semangkuk air kopi tu kat ruangan baru cat tu untuk serap bau tu..=)
3. Boleh tanggalkan Gum kalau terlekat pada rambut dengan guna PEANUT BUTTER / COKLAT! hmm pelik betul..tapi memang diamalkan.


4. Jangkitan kulat pada kaki boleh hilangkan dengan rendam kaki dalam air listerin kumur mulut tu! fuh mahal modal ni nak beli air kumur tu..tapi memang berkesan ni..=)


5. Makan sarang labah-labah untuk pulihkan penyakit MALARIA..hmm ni tak tahu camna nak makan sarang spider ni? maybe larut dalam air dulu pastu telan kot..hehe..exact mekanisme masih tak diketahui, hmm boleh wat research benda ni!


6. Letak sabun buku mandi bawah cadar dapat legakan kaki yang cramp waktu tidur..kena gitau kakak saya ni, dia suka cramp kaki waktu tidur pastu jerit sakit2..hihi..letak je sabun nanti..=)

so, memang pelik petua-petua ni..yang paling pelik bagi saya part sarang spider tu..haha..kang makan spider web tak silap tukar jadi spiderman..hihi..=)

Beautiful IS Happy




    

15 comments:

  1. bagus tips ni... ley bagi sapa2 yang berkaitan bace.. hahahaha...

    ReplyDelete
  2. yup.. sarang spider 2 pling plik..

    tpi yg tentang sabun 2 menarik..

    ReplyDelete
  3. hm... mcm mn sabun buku boleh elakkan cramp... agak pelik disitu...

    yang sarang labah2, maybe da la chemical substance dalam 2... yang boleh fight malaria

    Entri baru Mari Berbicara Tentang Cinta

    ReplyDelete
  4. wah.. so nice info petua ni.. blh d praktik ni.. hehe

    ReplyDelete
  5. hahaha. ingatkan kenapa la dorang hidu ketiak org tu. hahaha. teringat plak abg nimo slalu gtau, ketiak lelaki muda bau kelapa muda, bgs untuk memikat wanita. ape la dia tu, sebarang je, hahahha! XD

    ReplyDelete
  6. gambar first tuh siyes tak leyh blah. huhu

    ReplyDelete
  7. no 4 tu bkn tradisional.. petua moden tu.. huhu..

    ReplyDelete
  8. thanx for the info... mane yg bole diikut tu, bole la buat... sarang spider??? yarkkk... hehhe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails