Thursday, November 11, 2010

Masjid 300 Tahun Di Pattani, Thailand

Salam dan Hello..

Ini nak cerita pengalaman menarik semasa pergi ke Thailand baru2 ni..Masa on the way nak balik Malaysia, time hari last, pemandu pelancong tu bawak la gi singgah masjid 300 tahun kat Pattani..wow memang kagum sebab masih kuat lagi masjid ni dan cantik lagi!

Then, tour guard tu kata memang masjid ni kalo tengok tak ada bumbung sebab zaman dulu2 dorang tak tahu cara nak buat bumbung..so, tu yang rata je bahagian atas masjid ni..hehe..pastu, di masjid ni banyak kisah pembunuhan berlaku..tembak menembak di kawasan masjid pada waktu 300 tahun dulu, dah meninggalkan kesan peluru di gerbang masuk masjid tu, dan masih ada sehingga kini lubang peluru tu...waa caya betul!

 tengok masjid 300 tahun ni tak ada bumbung! tapi cantik dan klasik kan


masjid ni seakan-akan kota A-famosa..tapi masih kuat lagi untuk sembahyang jemaah ramai2

lihat batu bata masjid 300 tahun ni nampak kusam tetapi utuh lagi ni..=)


keterangan masjid 300 tahun ni (Krue Se Mosque dalam bahasa Thai)

kesan peluru akibat perang 300 tahun dulu, ada lagi tertinggal dan terpahat! fuhh

kesan peluru dari arah belakang..memang ramai orang mati di masjid ni 300 tahun lepas..huhu

Beautiful is Happy




   

11 comments:

  1. tersentuh dengan keadaan huru hara di selatan thailand... kemajuannya jauh berbeza dengan apa yang kita ada skang..

    ReplyDelete
  2. subhanallah... lamanya 300 thun.

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau dpt tgk sendiri peninggalan sejarah umat islam dahulu kalakan .... jadi bangga sekejap lak ....

    ReplyDelete
  4. kalau tak silap pendekar...yang ni adalah masjid merah namanya...kesan tembakan tu bukan 300 tahun lepas tapi dalam tahun2 2005-2007...masa tu selatan thailand gempar dengan gerakan pemisah dan pemberontakan...kalau tak silap semasa pemerintahan PM sebelum thaksin sinawatra...

    maaf kalau info yang pendekar kongsi ni salah...=D

    ReplyDelete
  5. itu bukan kesan peluru utk 300 tahun dl lah.. sign board tu tak smpi 100 taun lagi kalo di pandang.. sbb tu sign board zaman modern.. haha mgkn ade aksi tembak menembak kat situ..

    tp nape tak t.jage je masjid tu.. takde orang islam dah ke kat situ nak baik kan?

    ReplyDelete
  6. lain benor dengan masjid di malaysia..hoho

    ReplyDelete
  7. wahh kesan tinggalan sejarah ni..

    ReplyDelete
  8. waaahh..msh kukuh lg mlupun da lme...

    ReplyDelete
  9. Masa bawah Sultan Muzafar Syah (gambar no 5)..

    tapi betul la, peluru 300 tahun dulu takkan signboard tu masih bekilat lagi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails