Friday, November 12, 2010

Main Game Tetris Dapat Kurangkan Memori Trauma

Salam dan Hello...

penah main game Tetris? ala game yang susun2 blok tu!..memang seronok kan main game ni..dan game ni ada 1 kebaikan, iaitu untuk hilangkan mangsa trauma dari flashback balik memori pahit dorang..benda ni dah diselidik oleh researchers dari Oxford University!

Kajian:
60 orang sihat mental dan fikiran di pilih. semua nya tengok rakaman video kemalangan ngeri dan pembedahan yang menyakitkan selama 30minit! then, lepas tu 20 org di bagi main game Tetris, 20 org bagi main game kuiz biasa dan 20 org lagi tak main apa-apa..

apa jadi lepas 1minggu? kesemua 40 org yang main game kuiz dan tak main game masih rasa dan ingat lebih 50%  kepedihan dan tempias trauma rakaman video tu! 20 org main game Tetris tu, rasa lega dan hanya ingat tempias trauma tak sampai 50% memori.

waaa memang miracle! katanya, game tetris berkaitan dengan fungsi otak bahagian ingatan trauma..hmm extraordinary findings!


so, lepas ni jangan terkejut lepas suatu accident atau pembedahan yang menyakitkan, doktor akan bagi gameboy untuk main tetris selama 10 minit!

Beautiful is Happy
   

4 comments:

 1. waaaahhhh!
  perlu cuba..
  banyak benda dalam hidup ni yang buat saya jadi trauma..

  ReplyDelete
 2. dulu macam kecik-kecik rajin laa main game neh.
  hihihi.
  :p

  ReplyDelete
 3. lama dah x layan game tetris ni..^_^

  ReplyDelete
 4. perlu cuba jugak...tertiber nak beli game masa aku kecik2 dulu...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails