Saturday, November 6, 2010

Cara Terbaik Melupuskan Helaian Kertas Al-Quran

Salam dan Hello...

saya rasa sangat tertarik lepas tengok bagaiman cara terbaik nak lupuskan helaian kertas Al-Quran di Majalah3 tadi..so, better saya share benda bagus ni kan..seba menjaga kesucian Al-Quran adalah tanggungjawab semua umat islam =)

1. Ambil air wudhu' dahulu dan niat kerana Allah

2. Carikkan helaiaan kertas Al-Quran dengan mesin pencarik kertas menjadi helaian kecil, kalau nak gunting boleh tapi lambat

3. Guna mesin pembakar/incinerator untuk membakar helaian yang halus tadi..

4. Abu helaian ayat Al-Quran tadi akan terkumpul dan kumpul dalam 1 bekas

5. Larutkan abu dalam air dalam bekas lain dan make sure larut semuanya abu tuu 
('dimandikan' nama prose ni)

6. Jika ada abu tak larut, tambah air lagi biar larut semuanya.

7. Proses 'semadian' = tuang abu yang terlarut sepenuhnya dengan air tu dalam telaga khas untuk tujuan ini

*menurut Majalah3, buang di sungai tidak digalakkan kerana:
- sayangilah sungai dan ia terkawal untuk kebersihan
- Abu tak semestinya larut semuanya dan boleh terbang ke tempat lain
-Abu tu takut campur dengan benda lain di dalam sungai

Harap post ni bermanfaat untuk semua umat islam =)

BEAUTIFUL IS HAPPY




    

8 comments:

  1. ezma tgk jugak majalah 3 ni tadi.. :)

    ReplyDelete
  2. erma pun sempat tengok sebelum balik ganu. info yang menarik yg tak ramai tahu.

    ReplyDelete
  3. thanx for sharing something yang kita tak pernah terfikir pun sblm ni

    ReplyDelete
  4. jap2.tak paham part telaga khas...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails